Massage en slaapkwaliteit

Massage kan hele positieve effecten hebben op de slaapkwaliteit. Een massage kan stress, onrust en pijn verminderen en daarmee slaapproblemen oplossen die daar vaak het gevolg van zijn. De oplossing wordt regelmatig gezocht in het gebruik van slaapmiddelen als het veranderen van slaapgewoontes niet werkt. Een dagelijkse rugmassage van 30 minuten voor een periode van 5 dagen kan echter al een langdurig positief effect hebben op de slaapkwaliteit van bijvoorbeeld depressieve kinderen en jongeren. Volgens ouders zijn deze kinderen na de massage ook minder gestresst en meer coöperatief.

Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de verminderde hoeveelheid cortisol en norepinefrine die gemeten worden na een massage.

Ook vermindert massage de stress, ongerustheid en depressiviteit van volwassenen, wat leidt tot een verbeterde slaapkwaliteit. Daarnaast kan massage verlichting geven bij bijvoorbeeld spierpijn, botpijn, rugpijn en migraine. Ook hierbij geldt indirect een positieve werking op de slaapkwaliteit